Učitavam
KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA OBLIKU LICA

KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA OBLIKU LICA

30.10.2019

Iako sunčane naočale važe za najvažniji modni dodatak ljetne sezone, one ne postoje samo da biste vi dobro izgledali, sunčane naočale štite oči i osjetljivu kožu oko njih od štetnih sunčevih zraka.

Sunčane naočale osim što služe za zaštitu od sunca služe i kao zaštita od raznih štetnih vanjskih uticaja; vjetra, peludi, prašine, smoga, odbljesaka itd. S obzirom da je u današnje vrijeme ozonski omotač tanji i sunčeve zrake lakše prolaze do zemljine površine, sunčane naočale bi se trebale nositi tokom cijele godine.

Jako je važno da ne kupujete nekvalitetne jeftine naočale samo jer vam dobro stoje ili jer Vam se sviđa njihov izgled.

Svi stručnjaci optike upozoravaju : Bolje je da nemate nikakve sunčane naočale nego one nekvalitetne sa jeftinim i lošim lećama ( staklima) koje ne pružaju nikakvu zaštitu, već samo stvaraju privid mraka. Prirodno, rožnica se širi u mraku da biste bolje vidjeli. Loša stakla samo stvaraju privid mraka bez ikakve zažtite te tako varaju vaše oči da se više šire da biste bolje vidjeli u tom mraku pa tako, oči prevarene još više propuštaju štetne UV zrake koje slobodno prolaze kroz loša stakla koja nemaju nikakvu zaštitu i u tom slučaju puno više štete očima nego da nemate nikakve naočale .

UVIJEK BIRAJTE NAOČALE SA KVALITETNIM ORIGINALNIM STAKLIMA

 

Kako odabrati idealne naočale prema obliku lica? 

All-Face-Shapes.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA OBLIKU LICA

 

Postoji pet osnovnih oblika lica: okruglo, ovalno, izduženo, četvrtasto, srcoliko.

 

Ovalno lice

Ovalno lice smatra se savršenim oblikom za sve okvire zbog svoje proporcionalnosti. Ako imate ovalni oblik lica odgovaraju vam svi modeli naočala različitih oblika i stilova. Savjetujemo predimenzionirane okvire ili okvire koji su komplementarni obliku obrva tj. okvire koji su jednako široki ili malo širi od lica. Idealno će vam pristajati i blagočetvrtasti okviri sa zaobljenim rubovima.

Okruglo lice

Osobe koje imaju okruglo lice, obično imaju istu širinu i dužinu lica te se smatraju “punijim” licima. S obzirom da široki obrazi dominiraju licem, takve osobe trebale bi se usmjeriti na naočale s ravnim linijama (četvrtastim ili pravokutnim), a izbjegavati okrugle okvire koji bi mogli još više zaokružiti izgled lica.

Četvrtasto lice

Četvrtasto lice ima naglašenu čeljust, široko čelo i obraze. Naočale zaobljenih oblika smekšat će i ublažiti kuteve lica, kao i okrugli, ovalni i mačkasti oblici jer zaobljuju lice.

Izduženo lice

Izduženo lice je usko, čelo i čeljust su približno jednake širine, a jagodične kosti su naglašene. Da bi lice izgledalo kraće, ovom obliku lica odgovaraju naočale sa zanimljivim uzorkom u cilju da lice dobije na dubini. Možete odabrati i četvrtaste velike okvire da bi postigli savršenu proporcionalnost lica.

Srcoliko

Srcolikim oblikom lica dominiraju naglašene jagodice i špicasta brada. Nemojte se fokusirati na kontrastne naočale nego one koje se oblikom spajaju s vašim oblikom lica. Ljudi koji imaju srcoliko lice trebaju izbjegavati prevelike naočale koje prekrivaju veći dio lica, dok će im odlično pristajati mačkaste naočale ili avijatorice s okruglijim gornjim uglovima okvira.

 

NA SLJEDEĆIM SLIKAMA MOŽETE VIDJETI PROŠIRENU PALETU OBLIKA LICA ZA ŽENE I MUŠKARCE TE NJIMA ODGOVARAJUĆE ODNOSNO NE ODGOVARAJUĆE OBLIKE OKVIRA NAOČALA

 

 

5fbbe69132529e0f74f211a771f13a0a.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA OBLIKU LICA

 

 

 

SunglassesFaceChart_men_2.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA OBLIKU LICA