Učitavam
MJERE NAOČALA

MJERE NAOČALA

30.10.2019

 

Lijepo je uživati u suncu, a mnogi od nas jedva čekaju uživati u sutonima na nekoj udaljenoj plaži. Sunce je izvor života, no sunčeve zrake mogu ozbiljno oštetiti oči i okolnu kožu vjeđa, tako da dobro promislite prije nego što se odlučite za kupovinu jeftinih naočala koje Vam samo dobro stoje.One u biti su samo to , dobro vam stoje a ne da ne pružaju nikakvu zaštitu vašim očima nego i dodatno utiču na njihovo oštećenje (svojim običnim staklima bez ikakve zaštite one varaju vaše oko samo stvaranjem mraka u kojem se oko još više trudi da bolje vidi te se prirodno još više otvara te tako mnogo više propušta štetna zračenja nego da uopšte nemate naočale )

Najbolja zaštita su sunčane naočale, i to cijele godine, pa čak i tijekom oblačnih dana jer oblaci ne štite od UV zračenja. Stakla koja apsorbiraju UV zrake dolaze u brojnim nijansama pa odaberite one koje će vam biti najugodnije. Da bi nas naočale mogle odgovarajuće štititi, trebaju zadovoljiti više uvjeta: moraju imati sposobnost apsorpcije i blokirati 99 – 100% UVA i UVB svjetlosti, biti dovoljno velike da bi zaštitile područje očiju i kapaka

Kako nam je želja ponuditi vam moderne i kvalitetetne naočale koje će vam dobro stajati ,koje će vam biti ugodne i radost za nošenje,a koje će vas i potpuno zaštititi, nastojimo vam olakšati odabir i snalaženje u našoj web trgovini.

Jedan od najvažnijih faktora pri odabiru okvira su dimenzije. Sve mjere duljine kod naočala prikazane su u milimetrima. Ako već imate naočale, najlakše je da pogledate mjere koje ste nosili do sada. Ti  su podaci  uglavnom navedeni su na unutrašnjoj strani Vaših naočala.

GOP-monture-guide-des-tailles-lunettes.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA MJERAMA

 

Ako već nemate naočale ili su vam bile neodgovarajuće veličine, najbolji izbor bi bio da posjetite neku najbližu optičarsku radnju i tu isprobate nekoliko modela te zapamtite svoje mjere ili da slijedite ove upute i pronađete one koje vam najbolje odgovaraju.

Svake naočale, i one dioptrijske i sunčane su malo drugačije, pa tako ni informacije o veličini ne moraju uvijek biti smještene na istom mjestu. Na nekim modelima veličina i informacije su utisnuti na ručki a ponegdje na mostu.

frame-size2.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA MJERAMA


Na vašem okviru može postojati dosta različitih brojeva i oznaka, ali nisu sve relevantne kao oznaka za veličinu.

Veličina okvira je najvažniji broj na koji treba obratiti pažnju.Ovisno o stilu okvira koje odaberete, možete izabrati okvire manje ili veće za jedan broj a još uvijek imati naočale koje dobro pristaju.

 

MJERE NAOČALA.jpg - KAKO IZABRATI NAOČALE PREMA MJERAMA

 

 

a – širina oka (stakla-leće)
b – širina mosta
c – dužina ručke (drške)

   

Širina okvira – mjeri se na način kao što je to prikazano na slici, a mjeri se od najšire tačke okvira s jedne strane pa do najšire tačke s druge strane. Mjera je dvocifreni broj u rasponu od 40 do 62.

Dužina ručki – mjeri se od prednjeg dijela (nosača okvira) okvira pa sve do zadnje tačke ( odnosi se i na zakrivljeni dio koji dolazi iza uha). Mjera je trocifreni broj u rasponu od 120 do 150

Širina mosta – je dvocifreni broj u rasponu od 14 do 24 a najvažniji  je kod plastičnih okvira. Kod metalnih okvira se nosači mogu prilagoditi

Kako samostalno izmjeriti dužinu ručki?

Postavite vaše naočale na ravnu podlogu, pa precizno (u mm) izmjerite linijarom dužinu od leće te cjelokupnu dužinu ručki, uključujući i zakrivljenost.

Kako samostalno izmjeriti širinu okvira?

Postavite vaše naočale na ravnu podlogu, pa zato precizno (u mm) izmjerite linijarom dužinu od krajnje desne do krajnje lijeve tačke.

Kako samostalno izmjeriti širinu stakla?

Širina stakla je najveća udaljenost kod leće naočala. Stavite vaše naočale na ravnu podlogu a zatim precizno (u mm) izmjerite dužinu leće od iznutra prema vana do ruba stakla.

Kako samostalno izmjeriti širinu mosta?

Širina mosta je bitna kako bi vam naočale dobro sjele na nos i bile udobne. Postavite vaše naočale na ravnu podlogu, a zatim precizno (u mm) izmjerite dimenziju najužeg dijela s unutarnje strane – od stakla do stakla.